PRINCIPIILE DE VIAŢĂ ALE LUI PARACELSUS

PRINCIPIILE DE VIAŢĂ  ALE LUI PARACELSUS                                                               un articol de Nicolae Sabin Dordea

Cine a fost Paracelsus ?

paracelsus-1

Paracelsus (1493 -1541) este supranumele sub care este cunoscut faimosul filozof şi medic elveţian de origine germană Philippus von Hohenheim. S-a preocupat şi de botanică, astrologie şi alchimie şi este creditat ca fondator al toxicologiei. Este considerat un revoluţionar al ştiinţelor, pentru utilizarea în teorie şi practică a observaţiilor din natură, în locul referirilor la textele antice, fapt considerat în acele timpuri ca o adevărată sfidare.
Cea mai importantă moștenire de la Paracelsus este probabil critica metodelor scolastice utilizate pe atunci în medicină, teologie şi ştiinţă.
Aparţinând epocii renascentiste, Paracelsus a fost contemporan cu Leonardo da Vinci, Nicolaus Copernicus şi Martin Luther, cu care a şi fost de multe ori comparat, din punct de vedere al nonconformismului. Acuzat de dezinteres în privinta ceremoniilor religioase, în realitate el se vedea a fi un Doctor al Divinităţii, considerând credința religioasă un proces intim care se cultivă în propria conştiinţă şi nu în public.

Ca şi mulţi alţi alchimişti, nici Paracelsus nu a avut succes în a obţine piatra filozofală, o substanţă despre care se credea că prin atingere cu alte metale le poate transforma pe acestea în aur (în latină Lapis philosophorum, iar în arabă El Iksir, de unde și cuvântul „elixir”). Potrivit concepţiei alchimiste, piatra filozofală era considerată şi panaceu universal, elixir, licoare care avea puterea de a vindeca orice boală și de a conferi tinereţe veşnică. Cu toate acestea, Paracelsus are meritut că în studiile sale de laborator a introdus pentru prima oară aparatul de distilare inventat de el, a extras hidrogen şi a   sintetizat eterul etilic.

paracelsus-2

Ca filozof, Paracelsus considera că există o legătură profundă între om şi Univers, legătură care se ascunde în existenţa spiritului. Natura umană se împarte în trei entităţi:     – natura noastră sensibil trupească – corpul elementar                                                           – natura noastră acoperită, verigă în lanţul lumii întregi, care emite şi recepţionează influenţa forțelor din Univers – corpul eteric-ceresc, corpul astral                                          – natura cea mai înaltă, spiritul nostru, care se manifestă numai în mod spiritual, –sufletul.                                                                                                                      Psihologia modernă îl creditează ca fiind primul care a remarcat că unele boli sunt înrădăcinate în starea psihologică a individului.

O mare parte a muncii sale teoretice nu a rezistat gândirii ştiinţifice moderne, dar cunoştințele sale au pus bazele unei abordări mai dinamice în domeniul ştiinţelor medicale.

paracelsus_museum-carolino-augusteum                                                                Motto-ul său era: „Nimeni nu trebuie să aparţină altcuiva, ci fiecare să-şi aparţină lui însuşi.”

 

PRINCIPII

Chiar şi după cinci secole, principiile sale de viaţă sunt extrem de actuale:

  1. Îmbunătăteşte-ţi starea de sănătate. Pentru a face acest lucru, trebuie să respiri cât mai des cu putinţă, profund şi ritmic, umplându-ţi plămânii cu aer proaspăt. Bea în fiecare zi, cu înghiţituri mici, doi litri de apă. Mănâncă multe fructe şi mestecă mâncarea cât poţi de mult. Evită alcoolul, tutunul şi medicamentele, cu excepţia cazului în care urmezi vreun tratament pentru vreo afecţiune. Baia zilnică este un obicei pe care îl datorezi propriei tale demnităţi.
  2. Alungă din spiritul tău orice idee de pesimism, de resentiment, de ură, de plictiseală, de tristeţe, de răzbunare sau de sărăcie, în ciuda tuturor motivelor pentru care ele ar putea exista. Evită orice ocazie de-a avea de-a face cu oameni vicioşi, josnici, dezaprobatori, leneşi şi bârfitori; evită de asemenea oamenii care sunt vanitoşi sau vulgari, pe cei care au o capacitate naturală inferioară de înţelegere sau pe cei ale căror subiecte de conversaţie sunt senzualiste.
  3. Fă cât mai mult bine cu putinţă. Ajută orice persoană care s-ar putea afla în nevoie, însă niciodată să nu ai o slăbiciune pentru cineva mai mult decât trebuie. Trebuie să ai grijă de energia proprie şi să eviţi formele inutile de sentimentalism.
  4. Uită orice ofensă, sau mai bine, străduieste-te să te gândesti la binele şi bunăstarea celui mai mare duşman al tău. Sufletul tău este un templu care nu trebuie să fie niciodată corupt de ură. Suntem cu toţii fiinţe minunate care sunt călăuzite de o voce interioară. Ai în vedere însă faptul că această voce nu îţi va vorbi aşa, deodată. Este nevoie să te pregăteşti pentru ea în timp, distrugând straturile suprapuse ale vechilor comportamente, gânduri şi greşeli care îţi apasă sufletul. Sufletul este divin şi perfect în sine, însă lipsit de putere din cauza metodelor imperfecte pe care i le-ai furnizat pentru manifestarea lui.
  5. Retrage-te în fiecare zi într-un loc unde nimeni nu te poate deranja, cel puţin pentru jumătate de oră. Stai cât mai confortabil cu putinţă, cu ochii pe jumătate închisi, fără să te gândeşti la nimic. Acest lucru întăreşte puternic creierul şi spiritul şi te pune în contact cu energiile bune. În această formă de meditaţie şi tăcere, ne pot veni idei strălucite, capabile să ne schimbe întreaga existenţă. În cele din urmă, toate problemele tale vor fi rezolvate pozitiv de vocea interioară care te va ghida în acele momente, împreună cu conştiinţa ta. Acesta este diamantul de care vorbea Socrate.
  6. Menţine o tăcere absolută asupra tuturor chestiunilor personale. Ca şi cum ai fi făcut un jurământ solemn, abţine-te de a expune celorlalţi, chiar şi celor mai intimi prieteni sau rude, ceea ce gândeşti, auzi, ştii, înveti, suspectezi sau descoperi. Cel puţin pentru o perioadă de timp, ar trebui să fii ca o casă cu ziduri sau ca o grădină închisă. Aceasta este o regulă de mare importanţă.
  7. Să nu te temi de oameni sau de ceea ce ar putea aduce ziua de mâine.
    Să ai un suflet puternic, curat şi totul se va arăta a fi cum nu se poate mai bine. Să nu te gândeşti la tine ca fiind slab sau singur deoarece în spatele tău se află armate puternice pe care nici nu ţi le poti imagina chiar şi în cele mai îndepărtate visuri. Dacă îţi ridici moralul, atunci nu va exista niciun rău care să te atingă. Singurul duşman de care trebuie să te temi eşti tu însuţi. Teama şi neîncrederea în viitor sunt mamele tuturor eşecurilor şi aduc cu ele numai probleme. Fii încrezător în forţele tale!                                                                                                                               Informatii prelucrate de N.Dordea                                                                           Sursa informatii si imagini:internet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.