IMPARATUL TRAIAN – ROMA SI DACIA (I)

Împăratul Traian

Dati click pe imagini pentru a mări şi a vedea detalii

Bust Traian 1a Bust Traian 1b

Bustul in marmura al lui Traian – Galeria Chiaramonti, Muzeul Vatican

DSC05569

Copia unui bust al lui Traian aflat la Muzeul Vatican – Muzeul National al Civilizatiei Romane – Roma

T trof 975av

Efigie tipică a împăratului Traian pe monedele romane

 

 

 

 

 

Bust Traian 2a post Bust Traian 2b post

Bust al împăratului Traian descoperit la Ostia, realizat postum la ordinul succesorului sau Hadrian – Muzeul Vatican

Împăratul Traian (98-117d.Chr.) cu numele latin Nerva Traianus Marcus Ulpius, s-a născut pe 18 septembrie 53 d.Chr, în oraşul Italica (la marginea actualului oras Sevilla) din Hispania Baetica (regiunea Andaluzia, din Spania modernă). Tatăl său, M. Ulpius Traianus, era un cunoscut senator şi general, din faimoasa familie romană Ulpia, originar din peninsula Italică. Traian, viitorul împărat,  a urcat în ierarhia armatei romane, luptând în cea mai periculoasă zonă a Imperiului Roman, pe fluviul Rin, luând parte la războaiele lui Domiţian împotriva triburilor germanice.

Traian a fost unul din cei mai mari împăraţi ai Imperiului Roman. A fost în primul rând un mare comandant militar, care datorită reuşitelor sale, a sărbătorit cele mai mari triumfuri. În timpul guvernării sale Imperiul Roman a atins maxima sa întindere.

Caracterul său onest şi serios, l-au făcut sa fie apreciat atât de Senat cât si de popor, încă de la început. Se spune ca la moartea împăratului Nerva, în ianuarie 98 d.Chr, deşi era succesor legal, Traian fiind fiul adoptiv al împăratului, nu s-a grăbit la Roma să-şi ia tronul în primire, această grabă putând fi considerată nedemnă din partea lui. A ales să facă un tur de inspectie al trupelor care păzeau frontierele de la Rin si de la Dunăre. Vizita personală la garnizoanele de la marginea imperiului a fost o mişcare înţeleaptă a lui Traian pentru a-şi consolida sprijinul în rândul legiunilor pe care le comandase în campaniile impăratului Domiţian. Intrarea lui Traian in Roma, în anul 99 d.Chr, a fost un adevărat triumf. Mulţimile jubilau la vestea sosirii sale. Noul împărat a intrat în oraş pe jos, a îmbrăţişat pe fiecare dintre senatori şi chiar a umblat printre oameni obişnuiţi. A fost un comportament diferit de al oricărui alt împărat roman de până atunci şi probabil, acest lucru reflectă o mică parte din adevărata măreţie a împăratului Traian.

Deși avea suflet de soldat, noul împărat a înțeles necesitatea de a face aranjamente politice în capitală înainte de a-si concentra în întregime energia în altă parte. Anul 100 d.Chr. a fost petrecut la Roma, atât în ​​onorarea lui Nerva, cât și pentru construirea unui sentiment de guvernare în cadrul autorității Senatului. Curtea imperiala a fost redusă la minimum în comparație cu „administrațiile” anterioare. De-a lungul domniei sale, Traian a dat dreptul guvernatorilor provinciilor să ia decizii și astfel, doar problemele de importanță extremă erau înaintate împăratului. Datorită lui Pliniu cel Tânăr, guvernator de provincie a cărui corespondență cu împăratul mai există în mare măsură, poate fi văzut un portret viu al stilului lui Traian, în ciuda lipsei teribile de informații de la alți istorici antici. Într-adevăr, guvernarea sa a fost mai mult ca cea a unui general care foloseşte ofițerii subordonați în sens militar. Ca si Nerva, Traian a continuat măsurile populare care-i pedepsea pe delatori (informatori) pentru partea lor de vină în crearea dezordinii administrative, a redus puterea gărzii pretoriene și a reformat sistemul instanțelor de judecată. Pentru faptele sale, continuând și perfecționând sistemul de asistență socială cunoscut sub numele de Alimenta, el a câștigat din partea poporului renumele de Optimus – cel mai bun. În puținul timp cât a stat în Roma, Traian a pregătit lumea romană pentru 60 de ani de conducere constantă și eficientă.

În tot timpul petrecut la Roma, privirea împăratului era aţintita peste Dunăre. Marele istoric Tacitus, contemporan cu Traian, prin lucrarea sa „Germania” (una dintre puținele surse antice dedicate puțin cunoscutelor triburi germanice) a inițiat o propagandă publică, care ar fi putut sprijini expedițiile militare spre nord. Deși obiectivul lui Traian nu era chiar aliniat cu așteptările lui Tacitus, exista totuși susţinere atât din partea poporului cât și din partea aristocraţiei, datorată în mare parte eforturilor acestui istoric. Înainte de a lansa un atac, Traian a adunat două legiuni, al II-a Traiana și a XXX-a  Ulpia și le-a schimbat poziţia astfel încât să susţină o campanie de amploare. Până în primavara anului 101 d.Chr, planurile erau deja facute și împăratul a mărșăluit spre nord cu o armată care era formată din mai mult de 11 legiuni. În final, numărul legiunilor cu care a atacat regatul Dacia, a fost mult mai mare.

Modestia, i-a deschis noului împărat calea de a obţine mult mai uşor sprijin si ajutor, atât de necesare, în timpul primilor ani de domnie. Traian a arătat respect pentru Senat şi pentru oamenii simpli atunci când a promis că va informa întotdeauna Senatul despre strategia sa de guvernare şi când a declarat că dreptul împăratului de a se pronunța trebuie să fie compatibil cu libertatea cetătenilor guvernati. Traian a fost un om educat, nu un învăţat, dar fără îndoială, a fost o figură foarte puternică, masculină. El a avut un adevărat simţ al demnităţii, dar si al modestiei, care în ochii romanilor, a făcut din el un împărat cu adevărate virtuţi.

Dar, cu toate virtuţile sale, împăratul Traian nu a fost un om perfect. Se spune că-i plăceau vinul şi băieţii tineri. Mai mult încă, părea că se bucura cu adevărat de ideea războiului. Pasiunea lui pentru război venea de la simplul fapt că era foarte priceput în arta războiului. A fost un general strălucit, aşa cum ne arată realizările sale militare (Germanicus, Dacicus, Parthicus). Era foarte popular în rândul trupelor, datorită disponibilitaţii sale naturale, de a participa la muncile grele ale soldaţilor săi.

Portretul său fizic de pe aversul monedelor ne mai dezvăluie şi alte trăsături ale caracterului său:  liniile regulate ale feţei, nas usor acvilin – exprimă hotărâre, bărbia mică, dar voluntară – perseverenţă, iar gura cu buze subtiri, de „om cumsecade” – cinism.

T8a

T8r

Denar roman emis la monetăria din Roma; Avers: Bustul laureat spre dreapta/ IMP TRAIANO AVG GER DAC PM TRP COS V PP; Revers: Zeita Roma ţinând de mână un copil, în cealaltă mână cornul abundentei/SPQR OPTIMO PRINCIPI, în exerga: ALIM ITAL – Alimenta Italica;

Pasiunea lui Traian pentru război si viaţa militară nu i-au dat pace. După războaiele daco-romane imperiul s-a bucurat de o perioada liniştită de câtiva ani, după care, în anul 114 d.Chr., a pornit un nou război înspre est, împotriva Imperiului Part. Deşi a anexat Armenia şi a cucerit spectaculos întreaga Mesopotamie, inclusiv capitala Parthiei, Ctesifon, in 116 d.Chr., steaua lui Traian a început să apună. Revoltele din ţările recent cucerite, în rândul evreilor din Orientul Mijlociu şi a mesopotamienilor, i-au slăbit convingerea de a continua războiul. Traian şi-a retras trupele în Siria, deşi această manevră a afectat aura sa de invincibilitate. S-a hotărât să se intoarcă la Roma, dar nu a mai apucat să revadă capitala imperiului. A murit la 9 august 117 d.Chr. în drum spre Roma, la Selinus, în Cilicia.

T10a

T10r

Denar roman emis la monetăria din Roma intre anii 113-116 d.Chr.; Avers: Bustul laureat spre dreapta/IMP NER TRAIAN OPTIM AVG GERM DAC; Revers: Zeul războiului, Marte, spre dreapta, cu coif si lance/PARTHICO PM TRP COS VI PP SPQR;

Ca administrator civil, Traian este bine cunoscut pentru programul său amplu de construcţii publice, care a remodelat Roma şi a lăsat repere durabile, cum sunt Forumul lui Traian (107-117 d.Chr.) şi Columna lui Traian (107-113 d.Chr.), capodopere ale arhitectului Apollodor din Damasc. A dispus drenarea Mlaştinilor Pontine, a construit un nou port la Ostia, a construit foarte multe drumuri, poduri si apeducte. Toate acestea au fost finanţate din marea comoară a dacilor, obţinută ca pradă în al doilea război de cucerire a regatului Daciei, în anii 105-106 d.Chr.

Traian 1

Statuia de bronz a împăratului Traian – Via dei Fori Imperiali, Roma

Popularitatea sa a ajuns la asemenea nivel încât Senatul Roman i-a acordat lui Traian titlul de optimo principi, adică cel mai bun împărat. Dupa dispariţia sa, timp de patru secole a rămas tradiţia ca oricărui nou împărat urcat pe tronul Romei, să i se ureze de către Senat să fie felicitor Augusto, melior Traiano, adică „mai norocos decât Augustus şi mai bun decât Traian”.  Edward Gibbon, istoric din secolul XVIII, în lucrarea sa Istoria declinului și a prăbușirii Imperiului Roman, publicată  între anii 1776 și 1778, îl considera pe împăratul Traian ca unul din cei cinci împăraţi buni  ai Imperiului Roman. Spre deosebire de alţi conducători din istorie, reputaţia lui Traian a rezistat timp de 19 secole.

Nicolae Sabin DORDEA

Nota: Imaginile utilizate pentru exemplificare au fost preluate în scop educativ, de pe site-uri care permit libera lor descărcare.

Mai jos, în această sectiune, puteti vedea articolele:

TUMULII DE LA APOLD – O POSIBILA NECROPOLA CELTICA

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s