“Călătoria Omului” – expresie metaforică a evoluției umane pe Terra

Autor: Nicolae Sabin Dordea

The Incredible Human Journey, este titlul documentarului realizat în Anglia în anul 2009 și difuzat de canalul National Geographic. Mărturisesc că am fost impresionat urmărind cele cinci episoade ale serialului. Utilizând cele mai noi metode și dovezi genetice și arheologice, realizatorii britanici reconstituie traseele geografice și temporale ale devenirii umane, o adevărată epopee planetara.
Drumul lui Homo sapiens a început în Africa de est, unde au fost descoperite cele mai vechi dovezi, rămășițe umane cu o vechime estimată la peste 195 000 de ani. De acolo au pornit, să populeze planeta, strămoșii tuturor oamenilor.
Mergând mai departe, am constatat că traseul lui Homo sapiens în Europa, a inceput în țara noastra. In anul 2002, în Peștera cu Oase din Romania, într-o zonă inundata de ape, un grup de speologi din Timisoara, au  descoperit o mandibulă umană.  In urma datării prin metode stiințifice s-a dovedit că are o vechime de 40 000 de ani. Concluzia a fost ca această zonă, de pe teritoriul actual al Romaniei, a fost o primă etapă din “călătoria Omului” în procesul de populare al Europei. ION, conform numelui care i s-a dat, este primul strămoș al europenilor. Descoperirea este considerată ca fiind cea mai importantă din ultimul secol, în acest domeniu.
Dar asta nu a fost totul. Continuând cercetările, în multitudinea de oase de urși de pesteră găsite acolo, speologii au mai descoperit și alte rămășițe umane. Speologul Silviu Constantin de la Institutul ”Emil Racoviță” din Bucuresti, dedicat acestei cercetari, a reușit sa reconstituie un craniu complet. Acesta a fost datat ca având o vechime “de numai” 26 000 de ani. I s-a dat numele VASILE. Specialiștii consideră că Ion sau Vasile nu ar fi putut trăi în acea peșteră și că rămășițele lor umane au fost transportate acolo probabil de ape. Craniul numit Vasile s-a bucurat de un tratament special. Pe baza caracteristicilor antropologice ale craniului său a fost realizat un mulaj care ne arată posibilele trăsături fizice ale omului din acea epocă. Privind portretul acestui strămoș îți poti da seama că, asemenea unei matrici elementare, trăsăturile sale ar fi putut evolua spre oricare din variantele rasei umane actuale.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s